maanantai 22. joulukuuta 2014

Ansailmaisut: "googleta se"

 
 
Vaivaako mieltäsi kastematojen pariutumiskäytänteet vai etkö muista jotakin tärkeää vuosilukua? Eipä hätää, googleta se! En lähde rakentamaan ongelmaa, mutta kyseinen termi sai yhtäkkiä mietteliääksi.

Google on valtava entiteetti. Internetin pioneeriajoista asti se on lipuen runnoutunut varsinaiseksi megatoimijaksi. Otsikossa on viittaus ansaan, jota pohdin nyt. Tietenkin Googlen hallinnoimassa blogissa, Bloggerissa, vapain sanoin. En kuitenkaan ota kantaa suuntaan taikka toiseen, liittyykö yhden jättimäisen teknologisen bisnesentiteetin valtavaan valta-asemaan valtavia riskejä.

Älypuhelinten vauhdikkaan markkinavaltauksen ansiosta internet on kaikkien materiaalisesti ylikehittyneiden, psykologisen pahoinvoinnin vivahduttamien hyvinvointivaltioiden asukkien etuoikeus myös kotiseinien ulkopuolella. "Googleta se" on monien huulilla. Tämän lisäksi melkoisen monen sähköposti, päätoiminen videolähde, karttapalvelulähde ja internetselain – tai vähintäänkin aloitussivu ovat Googleperheestä kotoisin.

Kaiken edellä mainitun lisäksi (edellä myöskin mainittu) kielenkäyttömme on Googlen valtaama, tekstissä jo tarpeeksi monesti toistettu fraasi on muotoutunut maailmanlaajuiseksi tiedonhaun symboliksi, ja ainoa pointtini oikeastaan on kyseenalaistaa se, "ansaleimasimella".



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti